
زنبور درمانی چیست ، آپی تراپی یا زنبور درمانی یا زهر زنبور عسل نوعی هماهنگ شدن انسان با طبیعت است، آپی تراپی چیست ، سئوالی که بسیاری از افراد علاقه مند به خرید عسل طبیعی و محصولات زنبور عسل میباشد، آپی تراپی ارتباط نیش زنبور عسل در انسان را کشف کرده و توسط پزشکان مجرب از آن برای درمان و مداوای بسیاری از بیماریهای مزمن و عادی استفاده میکند. پس با ما باشید تا به جواب سئوال زنبور درمانی چیست ، برسیم.
فهرست مطالب
- زنبور درمانی چیست
- آپی تراپی چیست
- زهر زنبور عسل چیست
- زهر زنبور عسل چگونه تولید میشود
- ترکیب شیمیایی نیش زنبور عسل
- شرایط نگهداری زهر چگونه است
- زهر موجود در کندوی عسل
- مهم ترین مصرف درمانی زهر زنبور عسل
- کاربرد زهر در داروها
- میزان سمیت زهر زنبور عسل برای انسان چقدر است
- سمیت زهر برای افراد حساس
- استفاده از زهر در زنبورستان درست است؟
- هشدار در زنبورستان
- علایم نیش زنبور عسل در انسان چیست
- علائم عمومی نیش زنبور
- ورود زهر به بدن انسان
- آیا میزان حساسیت همه افراد به نیش زنبور عسل یکسان است؟
- حساسیت برای چه افرادی بیشتر است؟
- اقداماتی که هنگام وارد شدن به محیط پرورش زنبور عسل باید انجام داد
- نکات وارد شدن به زنبورستان
- در صورت گزیده شدن توسط زنبور عسل چه اقداماتی لازم است
- موارد اضطراری گزش
- چرا زنبور عسل بعد از نیش زدن میمیرد
زنبور درمانی چیست
آپی تراپی چیست ، آپی تراپی یا زنبور درمانی روزنه ای به سمت درمان بیماری های صعب العلاج، واژه ای که این روزها از زبان اکثریت پزشکان و محققان شنیده میشود. زنبور درمانی چیست ، زهر زنبور عسل را میتوان جزء جدانشدنی از پزشکی نوین در دنیا دانست که به بررسی تمامی اجزاء زنبور عسل از قبیل نیش زنبور عسل ، عسل ، موم و بره موم میپردازد.استفاده از سموم طبیعی در درمان بعضی امراض از دیر باز ریشه در فرهنگ و تمدن بشری داشته و در این میان زهر زنبور عسل جایگاه ویژه ای دارد.
آپی تراپی چیست
یک سئوال بسیار مهم . زنبور درمانی چیست ، برای رسیدن به جواب این سئوال باید به بررسی نکات ویژه و مهمی بپردازیم تا بتوانیم تمامی ابعاد آن را بشناسیم و در هر زمینه ای که علاقه مند هستیم به آن سوی گرایش پیدا کنیم.
زهر زنبور عسل چیست
نیش زدن و تولید زهر در واقع جزیی از سیستم دفاعی کلنی زنبور عسل در برابر مهاجمین کندو محسوب میشود. زنبور درمانی ارتباط مستقیمی با زهر زنبور دارد. زهر زنبور عسل مایعی به رنگ روشن و کاملا شفاف،دارای طعمی تند و تلخ و رایحه ای مخصوص به خود است که خاصیت اسیدی دارد،زهر زنبور عسل به وسیله غده ی تولید زهر زنبور کارگر ساخته و در داخل کیسه زهر ذخیره میشود.زهر زنبور عسل با توجه به ترکیب شیمیایی خاصی که دارد،به صورت وسیع در پزشکی و داروسازی مورد استفاده قرار میگیرد.زنبورهای نر توانایی تولید زهر و نیش زدن را ندارند،اما زنبورهای ملکه در روزهای اول تولد زهر تولید میکنند.از این زهر به منظور کشتن ملکه رقیب استفاده میشود.
بیشتر بدانیم : خرید عسل طبیعی در تهران
زهر زنبور عسل چگونه تولید میشود
زهر زنبور عسل مایعی است که از غدد زهر ساز واقع در انتهای شکم زنبورهای کارگر ترشح شده و سپس توسط مجرای اندام نیش به خارج از بدن باز میشود،زنبورهای کارگر تازه متولد شده نیش نمیزنند،تولید زهر دو تا سه روز بعد از تولد آغاز میشود و بعد از 2 تا 3 هفته به بیشترین میزان خود میرسد،زنبورهای کارگری که سن شان بیش تر از 21 روز باشد نیز زهر کمتری تولید میکنند،زنبوردارن با نصب دستگاهزهر گیر و شوک الکتریکی زنبورهای کارگر را تحریک به نیش زنی میکنند، در نتیجه زهر مایع درون کیسه زهر بر روی صفحه ای از جنس شیشه تخلیه شده و سریعآخشک میشود و زنبوردارن زهر خشک را جمع آوری میکنند.
ترکیب شیمیایی نیش زنبور عسل
زهر زنبور عسل ترکیب پیچیده ای دارد و حدود 88 درصد آن را آب تشکیل میدهد،زهر خشک زنبور شامل 70 درصد پروتئین و پپتیدهای مختلف،12 درصد آنزیم و 18 درصد سایر اجزاء و مولوکول های کم وزن از جمله قندها ،ترکیبات فرار و فسفولیپیدها است.زهر زنبور عسل به آسانی در آب و اسید حل میشود .بنابراین خاصیتی اسیدی دارد،زهر زنبور عسل به سرعت خشک میشود به نحوی که در دمای معمولی 70 درصد از وزن آن کاهش یافته و رنگ زرد کم رنگ تا قهوه ای روشن به خود میگیرد.
شرایط نگهداری زهر چگونه است
زهر زنبور عسل به صورت تازه ، مایعی بی رنگ و شفاف است و زمانی که خشک شود به پودر سفید متمایل به زرد روشن تبدیل میشود،برای حفظ کیفیت زهر،باید آن را در ظروف شیشه ای تیره و به صورت دربسته نگهداری کرد،زهر خشک را میتوان در یخ زن به مدت چند ماه نگهداری نمود ولی در یخچال،نباید بیش از چند هفته نگهداری شود.
زهر موجود در کندوی عسل
زنبورهای کارگر جوان با هر بار نیش زنی در حدود 3% میکرولیتر زهر مایع ترشح میکنند که بیش از دو سوم آن تبخیر میشود،عملا از هر زنبور عسل 1% میکرولیتر زهر به صورت خالص و خشک استحصال میگردد.به عبارتی برای تولید یک میلی گرم زهر خشک به 10 هزار نیش زنی و برای تولید یک گرم بیش از 1 میلیون بار نیش زنی زنبور کارگر لازم است.دستگاه های برداشت زهر با کیفیت و راندمان بسیار زیادی در کشور تولید شده است،در هر بار نصب در حدود 100 میلی گرم زهر برداشت میشود و در هر فصل از هر کلنی زنبور عسل تقریبا یک گرم زهر خالص و خشک شده جمع آوری میگردد.
مهم ترین مصرف درمانی زهر زنبور عسل
استفاده از زهر طبیعی در زنبور درمانی و یا آپی تراپی برای درمان بیماری های گوناگون،ریشه در کهن ترین تمدن های بشری دارد،در این میان زهر زنبور عسل از جایگاه ویژه ای برخوردار است،ایرانیان از اولین اقوامی بودند که از سم زنبور عسل برای درمان بیماری های مختلف از جمله نقرس و بیماری های زنان استفاده میکردند.در قرن نوزدهم میلادی مردم روسیه و اروپا از نیش زنبور عسل در درمان بیماری هایی نظیر روماتیسم، نقرس درد های عصبی و برخی از ناراحتی های پوستی بهره میبردند.زهر زنبور عسل اکثرا به صورت بلور خشک و گاه نیز به صورت استفاده مستقیم از زنبور ،زهر مایع خالص و یا پودر زهر استفاده میشود.
کاربرد زهر در داروها
کاربرد زهر در فرآورده های دارویی از طریق محلول های تزریق،پماد ها،کرم ها،استنشاق و قرص است.
از مهم ترین موارد کاربرد درمانی زهر میتوان به ورم های مفصلی و روماتیسمی،تنگی نفس و آسم و انواع میگرن،ورم های عفونی موضعی و آماس ها،کاهش کلسترول و فشار خون،مداوای بیماری های چشم و کمک به درمان بیماری های همچون ام اس،فلج اطفال و ایدز اشاره کرد.زنبور درمانی و یا آپی تراپی از نیش زنبور عسل به جهت ترکیبات ویژه ای که دارد و از پتانسیل های بالایی برای درمان بیماری های صعب العلاج دارد استفاده میکند، اما انجام نیش گذاری و زهر درمانی بایستی حتما توسط متخصص و کارشناسان این حوزه انجام بشود.
میزان سمیت زهر زنبور عسل برای انسان چقدر است
زهر زنبور عسل که گاه سم زنبور عسل نیز شناخته میشود در مقایسه با سایر سموم خطرناک درجه سمیت پایین تری دارد.میزان سمیت زهر یا ld50 آن 2.8 میلی گرم در هر کیلو گرم است.یعنی اگر مقدار 2.8 میلی گرم زهر خشک به ازای هر کیلو گرم وزن بدن انسان دریافت شود،به احتمال 50 درصد باعث مرگ خواهد شد.در یک فرد غیر حساس به زهر زنبور عسل 50 تا 100 نیش زنبور باعث واکنش توکسیک میشود و گزش بیش از 250 نیش زنبور میتواند کشنده باشد،گزش بیش از 1000 نیش موجب نارسایی کلیه،سکته قلبی و مرگ میشود.
سمیت زهر برای افراد حساس
اما اگر یک فرد به زهر زنبور عسل حساسیت داشته باشد،حتی یک نیش زنبور عسل،علائم شدید و حتی شوک آنافیلاکسی همراه با افت فشار خون و اختلالات قلبی و تنفسی را در پی دارد و در صورت عدم دریافت کمک های اولیه میتواند پیامد های مرگبار داشته باشد.
استفاده از زهر در زنبورستان درست است؟
متاسفانه برخی از افراد با مطالعه یک کتاب و یا گاه یک مطلب در فضای مجازی در ارتباط با اثرات بسیار خوب زهر زنبور عسل در درمان بیماری ها با حضور در زنبورستان ها اقدام به نیش گذاری میکنند،باید توجه داشت که تکنیک نیش گذاری یک عمل کاملا تخصصی و حرفه ای استو بایستی حتما توسط متخصصین زنبوردرمانی که با اثراتزهر زنبور عسل آشنایی کامل دارند صورت پذیرد.حتی زنبور داران نیز که سال ها با زنبور عسل کار کرده اند صلاحیت علمی نیش گذاری را ندارند.در صورتی که فرد بیمار به دلیل سابقه بیماری خاص به زهر زنبور عسل حساسیت داشته باشندبروز علائم شوک آنافیلاکسی دور از انتظار نیستو در مواردی نیز به قیمت جان یک انسان تمام میشود.
هشدار در زنبورستان
به هیچ عنوان اقدام به خود درمانی با نیش زنبور عسل نکنید. زنبور درمانی و یا آپی تراپی یک تخصص است.گرچه عموم زنبورداران متعد و واقف به عدم مداخله در مسایل درمانی هستند،اما باید دانست علی رغم اینکه در حوزه فعالیت تولیدی خود متخصص و صاحب نظرند،اما تخصصی در زمینه پزشکی و زنبور درمانی ندارند،نتیجه گیری نهایی این که بهبود یک فرد با نیش زنبور عسل به صورت اتفاقی قابل تعمیم برای همه بیماران نیست، بنابراین به هیچ عنوان بدون تخصص لازم به نیش گذاری زنبور عسل اقدام نکنید.
علایم نیش زنبور عسل در انسان چیست
علایم پزش بستگی به میزان سم،حساسیت بدن به زهر و تا حدی محل گزیدگی داشته و میتوان به صورت یک واکنش عادی و معمولی ،مسمومیت،حساسیت های عمومی وسیع و در موارد نادر واکنش های شدید باشد.در زنبور درمانی و آپی تراپی باید دقت ویژه ای داشت.در اغلب موارد نیش زدن به خاطر یک واکنش سمی غیر حساسیتی به زهر زنبور باعث تورم و درد در محل میشود.واکنش های حساسیتی به نیش زنبور ممکن است خفیف و با درد و قرمزی موضعی پوست همراه باشد.
علائم عمومی نیش زنبور
در عین حال ممکن است باعث بروز واکنشی عمومی تر به همراه تورم،کهیر و قرمزی یا در موارد شدید تر،توم کل بدن،تورم عروقی منتشر شده،مشکلات تنفسی و آنا فیلاکسی شدید و افت فشار خون شود.در یک فرد معمولی که به گزش،واکنش عادی نشان میدهد.علایم به صورت درد،قرمزی،خارش و سوزش در محل است.اگر مصدوم دچار گزش های متعدد شده باشد.ممکن است علایمی به صورت سر درد،تب،گرفتگی عضلات،خواب آلودگی و بیهوشی به وجود آیندبنابراین در چنین مواردی وقوع شوک را باید در نظر داشت.
ورود زهر به بدن انسان
ورود زهر زنبور به بدن سبب گشاد شدن عروق و تنگ شدن راه های هوایی و علائم دیگری مانند افت شدید فشار خون،تورم زبان و گلو،توم اطراف چشم،نبض تند،پوست سرد و مرطوب و رنگ پریده ،تعریق،استفراغ،کبودی لب ها،ضعف،تهوع و استفراغ،تشنگی،تنفس سریع و سطحی،خمیازه و تنفس های مداوم و حتی بی قراری و تهاجم با اختلال هوشیاری میشود.
آیا میزان حساسیت همه افراد به نیش زنبور عسل یکسان است؟
خیر،میزان حساسیت افراد به زهر زنبور عسل بسیار متفاوت است و میتواند تحت تاثیر عوامل متعددی از جمله طبع،سابقه بیماری های خاص و یا حتی وراثتی باشد.محل گزش،شرایط فیزیولوؤی بدن و تعدادنیش زنبور عسل نیز میتواند میزان حساسیت افراد را به نیش زنبور عسل تحت تاثیر قرار دهد.بسیاری از افراد بوده اند که در ابتدا به نیش زنبور عسل حساسیت خاصی نداشته و علائم عمومی همچون خارش،تورم و قرمزی محل نیش را تجربه نموده اند اما به مرور زمان و احتمالا با تغییر شرایط فیزیولوژی بدن و یا حتی بروز یک بیماری خاص،حساسیت شدیدی نسبت به نیش زنبور عسل پیدا کرده اند.
حساسیت برای چه افرادی بیشتر است؟
به طور کلی افراد دارای سابقه بیماری های نارسایی کلیوی و کبدی ،هپاتیت مزمن،افراد دارای تومور سرطانی کودکان زیر 5 سال،زنان در دوران بارداری و شیردهی و همچنین بیماران دیابتی نسبت به نیش زنبور عسل حساسیت بیشتری دارند به همین دلیل باید از حضور در زنبورستان ها و محل هایی که امکان گزیدگی توسط زنبور عسل وجود دارد اجتناب کنند.
اقداماتی که هنگام وارد شدن به محیط پرورش زنبور عسل باید انجام داد
محلی که زنبور دار کندو های زنبور عسل را مستقر میکند با عنوان فارم زنبورداری یا زنبورستان شناخته میشود که اجتماعی متشکل از چند تا چند صد کلنی زنبور عسل است.به طور کلی توصیه میشود تا حد امکان به زنبورستان نزدیک نشوید.در صورت هماهنگی با زنبوردار برای بازدید از کلنی های زنبور عسل حتما این نکات را مد نظر قرار دهید.
نکات وارد شدن به زنبورستان
- پوشیدن لباس و کلاه زنبورداری و همچنین دستکش.
- لباس های رنگ مشکی و قرمز و عطر های شدید باعث عصبانیت در زنبور ها میشود.
- حفظ آرامش در زنبورستان.
- عدم انجام حرکات سریع و خشن
- کشتن زنبورها موجب تهاجمی شدن سایر زنبورها میشود.
- در صورت گزیده شدن به آرامی از کندو ها فاصله بگیرید.
- حتما نیش زنبور را از بدن جدا سازید.
- عدم ورود به زنبورستان ها برای افرادی که سابقه حساسیت داشته باشند
در صورت گزیده شدن توسط زنبور عسل چه اقداماتی لازم است
در ابتدای امر به محض گزش توسط زنبور عسل بایستی فورا نیش زنبور عسل را به کمک یک پنس و یا هر وسیله دیگر از بافت پوست خارج کنیم،هرچه زمان فاصله گزش تا خارج کردن نیش زنبور عسل کمتر باشد، میزان سم ورودی به بدن کمتر و در نتیجه علائم ایجاد شده نیز خفیف تر خواهد بود،در ادامه میتوان محل گزش را با آب و صابون به خوبی شستشو داد و روی آن را با پماد آنتی بیوتیک پوشاند،در صورت نبود پماد، از عسل و گاز استریل استفاده کنید،برای کاهش درد میتوان از پرس یخ و یا قرص های مسکن همچون استامینوفن و ایبوپروفن استفاده کرد و در مواردی که خارش زیادی دارد استفاده از یک آنتی هیستامین تا حد زیادی میتواند علائم حساسیت را کاهش دهد.
موارد اضطراری گزش
در اکثر موارد در افراد غیر حساس به زهر زنبور عسل،همین موارد بالا کفایت میکند اما در مواردی که علائم شدیدتر حساسیت همچون گرم شدن بدن و سطح پوست ،خارش شدید تمام بدن ، افزایش ضربان قلب ایجاد شود استفاده سریع از یک آنتی هیستامین و تماس با اورژانس توصیه میشود.
چرا زنبور عسل بعد از نیش زدن میمیرد
نیش زنبورهای کارگر ساختار خاص خارمانند دارد و بعد از گزش و ورود اندام نیش به درون بافت پوست،زنبور عسل سعی در خارج کردن نیش دارد اما از آنجایی که بر روی سطح نیش زوائد خارمانندی وجود داردنیش در درون بافت پوست گیر کرده و با تقلای زنبور عسل برای خارج کردن نیش کیسه ذخیره زهر و حتی قسمتی از دستگاه گوارش زنبور عسل پاره شده و زنبور عسل بعد از چند دقیقه به دلیل ناقص شدن بدن از بین میرود.اما در سایر زنبور ها از جمله زنبو زرد ساختار نیش صاف بوده و زنبور بعد از گزش به راحتی نیش را از بافت پوست خارج مبکند،بنابراین میتواند به دفعات نیش بزنند.
ادامه دارد…………